• darkblurbg
    De mooie Friese Wouden

Ontdek de Noordelijke Friese Wouden met paard via de Men- en ruiterroutes Noord-Oost Fryslan, bijvoorbeeld:

Route 19. Grensroute Fryslân-Groningen

In het grensgebied van Fryslân en Groningen slingert deze route door het landschap. De route laat u het typische coulisselandschap zien, maar ook het open weidegebied van de Surhuizumermieden.

of zonder paard via route.nl

Fietsroute 363969

Fries coulisselandschap
In het oosten van Friesland vind je nog een kleinschalig coulisselandschap met elzensingels, houtwallen en moerassen. Dit landschap is al eeuwenlang intact gebleven, een unieke belevenis dus om doorheen te fietsen.

Friese Juffertoren
In het buurtschap Buweklooster staat een Friese klokkenstoel die oorspronkelijk uit 1558 dateert. In Gerkesklooster zie je de markante Hervormde Kerk staan. Dit vijftiende-eeuwse gebouw was aanvankelijk een kloosterbrouwerij, maar werd in 1629 verbouwd tot kerk. De Antoniuskerk in Surhuizum dateert oorspronkelijk uit de dertiende eeuw, de torenspits doet denken aan die van de Groningse Juffertorens.

Dit is een kleine greep uit de vele fiets- en wandelroutes.

 

Achtkarspelen is gunstig gelegen ten opzichte van belangrijke watersportgebieden als het Lauwersmeergebied en Friese meren als het Bergumermeer, De Leijen en het Prinsenhof bij Eernewoude. Bos- en heidegebieden liggen op redelijke afstand. Direct ten noordwesten van Buitenpost ligt het Veenkloosterbos. Ten zuidoosten van Surhuisterveen ligt het recreatiecomplex Strandheem.

Winkelcentra op 3 km. afstand, in Surhuisterveen of Buitenpost